Başkan Karagöz Ege Üniversitesinde görev yapan sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekerek basın açıklamasında bulundu;
Hastane çalışanlarının teşvik ödemelerinin yetersizliği en önemli sorunların başında gelmektedir.
Teşvik ödemeleri niçin önemlidir dediğimizde;
bu ödemeler hastane döner sermaye bütçesinden maaş gelirine ek, çalışanlarının motivasyonunu artırmak, onları ödüllendirmek ve daha iyi hizmet sunmalarını sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Teşvik ödemeleri mevcut yasal düzenlemelerde sağlık çalışanlarının en önemli gelir kalemlerinden biridir. Türkiye geneli birçok üniversite ve sağlık bakanlığı hastaneleriyle aynı iş yoğunluğunda görev yapılırken, 70 yıldır köklü mazisi bulunan, nitelikli sağlık hizmetinden hiçbir zaman ödün vermeyen Ege Üniversitesi hastanemizin sağlık çalışanlarının aldığı teşvik ödemesi hak ettiklerinin karşılığı değildir. Özellikle pandemi döneminde çalışanlarımızın gösterdiği özveri ve fedakarlık göz önüne alındığında, bu ödemelerin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmıştır.
Ege Üniversitesi'nde çalışan sağlık emekçileri, teşvik ek ödemelerinin yetersizliğinden dolayı büyük mağduriyet yaşamaktadır. Diğer üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde çalışan meslektaşlarına göre daha düşük teşvik ödemesi alan çalışanlarımız, bu durumdan dolayı motivasyon kaybı yaşamakta… iş verimlilikleri düşmektedir.
Konuyu örneklendirecek olursak; hastanelerin en yoğun birimleri olan acil servislerde dağıtılan teşvik ödemesi İzmir de Sağlık Bakanlığına Bağlı Bir eğitim araştırma hastanesinde Ocak 2025 dönemi için Acil acil asistan hekim 30.000 TL teşvik ödemesi alırken Ege acilde çalışan bir hekimimiz 11.000 TL civarı almaktadır.
Aynı eğitim araştırma hastanesinin acil servisinde çalışan bir hemşire arkadaşımız 14.000 TL civarı teşvik alırken Ege acilde çalışan bir hemşiremiz 7.000 TL almaktadır.
Bu rakamlar hastanelerin diğer birimleri ile kıyaslandığında aynı orantıda olduğu görülecektir. Geçtiğimiz günlerde gösterilen tepkiler ve yapılan girişimler neticesinde Başhekimlik Makamınca teşviklerin 1.000 TL civarında arttırıldığını öğrendik.
Sayın Başhekim…biz çalışanlara sadaka istemiyoruz. Sunduğu hizmet ve elde ettiği gelir ile Ege Bölgesinin en büyük üniversite hastanesinde canla başla hizmet veren çalışanlarımızın hak ettikleri ücreti istiyoruz.
Teşvik ek ödemelerinin, diğer üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşlardaki emsal ödemeler seviyesine çıkarılmasını, adil ve şeffaf bir sistemin uygulanmasını, keyfi uygulamalara son verilmesini istiyoruz.
Teşvik ek ödemeleri ile ilgili kararlar alınırken, sağlık çalışanlarının ve sendika temsilcilerinin görüşlerinin de dikkate alınmasını istiyoruz.
Çok İş Az Para, çalışana yapılan bir nevi mobbingdir.Ücret adaletsizliği ile çalışanlara mobbing yapmayınız.
Değerli Kamuoyu, Kıymetli Sağlık Çalışanları….
Gündemimizin bir diğer konusu hastanenin personel yetersizliğidir.
Ege Üniversitesi'nde son yıllarda yaşanan personel yetersizliği, sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu durumun başlıca nedenleri arasında emeklilikler, istifalar, atamaların yetersizliği ve yeni kadro açılmaması sayılabilir.
Personel yetersizliği nedeniyle sağlık çalışanları üzerindeki iş yükü artmakta, çalışma koşulları zorlaşmakta ve motivasyonları düşmektedir. Bu durum, sağlık çalışanlarının yorulmasına, tükenmesine akabinde hatalı uygulamalara yol açabilmektedir. Ayrıca, hastalara yeterli ve zamanında hizmet sunulması da zorlaşmaktadır.
Sağlık Sen olarak sahanın personel sıkıntısın farkındayız ve bu konuda genel merkezimizle YÖK Başkanlığı arasındaki görüşmeler aralıklarla sürmektedir. Yakın zamanda 180 civarında personelin hastaneye başlayacağı duyumunu aldık. Bunların içinde Hemşire,laboratuvar ve röntgen teknisyeni,destek personeli,diş teknisyeni ve genel idare hizmetleri sınıfı personeller bulunmaktadır. Sayı yeterlimidir? elbette değildir. Ancak mevcut şartlarda sahanın yükünü almak adına faydalı olacaktır. Başhekimlik makamından bu noktada talebimiz, yeni başlayan personellerin hizmet grubuna göre en çok ihtiyaç olan birimlerde değerlendirilmesi olacaktır.
sağlık sen olarak üniversite hastanelerimizin personel sıkıntısını gidermek adına çözüm üretiyor, karşılıklı yer değiştirme hakkının verilmesi için büyük çaba sarf ediyoruz. Bu konudaki talebimiz YÖK Başkanına iletilmiş olup Cumhurbaşkanlığı personel prensipler başkanlığınca teknik detaylar üzerine çalışmalar devam etmektedir. İnşallah yakın zamanda üniversite çalışanlarımızla sevindirici haber vereceğiz
Gerek YÖK Başkanlığınca gerek Üniversite Rektörlüğünce Sağlık çalışanlarının atama ve yer değiştirme taleplerinin dikkate alınmasını, bu konuda gerekli kolaylıkların sağlanmasını istiyoruz.
Personel yetersizliği nedeniyle artan iş yükünü hafifletmek için çalışma koşullarının iyileştirilmesini, teşvik ve fazla mesai ücretlerinin düzenli ödenmesini talep ediyoruz.
Sağlık ve sosyal hizmet kolunda Genel Yetkili sendika Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarımızın haklarını korumak ve onların daha iyi koşullarda çalışmasını sağlamak adına mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz. Bu konuda yaşatılan mağduriyetlere karşı tüm yasal yolları deneyecek, gerekirse eylemler yapacağız.
Mevcut süreçte kamuoyunun destekleri bizim için değerli ve kıymetlidir. Tüm kesimleri ile Sağlık çalışanlarımızın sorunlarına duyarlı olmaya ve onların haklarını savunmaya davet ediyor, katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyoruz.